Sex steg till ett brandsäkrat hem i jul

Sex steg till ett brandsäkrat hem i jul

19 december 2019 

December och januari är de månader då flest bostadsbränder sker i Sverige. Här tipsar vi om hur du kan brandsäkra ditt hem inför julen. 

En bild som visar bord, inomhus, stol, objekt

Automatiskt genererad beskrivning

Fungerande brandvarnare..

En fungerande brandvarnare är det absolut viktigaste för brandsäkerheten hemma. Den är en väldigt bra livförsäkring, särskilt då ditt luktsinne inte fungerar som vanligt när du sover och du därför inte vaknar av brandlukten. Kontrollera brandvarnarens batteri minst en gång i kvartalet, inför jul förslagsvis som en del i rutinen då du tar fram adventsljusstaken. Brandvarnare har en begränsad livslängd, så byt din brandvarnare när den är tio år gammal.

.. men inte i köket!

Köket är den plats där flest bränder startar, men trots det ska du inte placera brandvarnaren där. Om brandvarnaren börjar tjuta lite för ofta när du lagar mat är risken stor att du plockar ner den och glömmer att sätta upp den igen. Placera hellre brandvarnaren strax utanför köket så att den varnar tidigt men inte i onödan. I större bostäder behövs flera brandvarnare, och då är det bra att placera dem i anslutning till sovrummen.

Håll koll på levande ljus

Levande ljus står för en stor del av bränderna i december. Ha inte mossa eller andra lättantändliga material i adventsljusstaken och ställ den inte nära saker som kan börja brinna, som i fönstret vid julgardinerna. Lämna aldrig ett rum med tända ljus, något som gäller även ljuslyktor med värmeljus! Många tror att värmeljus är ofarliga, men de alstrar mycket värme som kan tända eld i brännbara material i närheten.

Kontrollera det elektriska

Se över sladdar och stickproppar då du plockar fram julgransbelysning och adventsstjärnan. Kolla att det inte är några torrsprickor i stickpropp och kablar. Om du äger en raritet från 70-talet utan säkerhetsmärkning är det kanske läge att skaffa en ny? Tänk också på att elsystemet kan bli överbelastat när vi tar fram många skarvsladdar för att alla ljusslingor ska kunna vara tända – dessutom samtidigt som julmaten lagas och hela släkten laddar sina mobiler.

Skapa ordning och reda

Många bränder kan förebyggas med ordning och reda. Följ regeln att den som tänder ljusen har ansvar för att titta till dem samt att släcka. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt, inte ens för en kort stund. Se också till att gå ut med alla julklappspapper till soprummet/återvinningsrummet direkt efter julklappsutdelningen så att du inte har så mycket lättantändligt material i lägenheten. Och gå gärna igenom med alla som sover över vad de ska göra om en brand skulle inträffa så slipper någon få panik om det värsta skulle hända.

Glöm inte brandsläckare och brandfilt

Två riktigt bra saker vid brand. Brandfilten hänger du nära spisen så att du enkelt kan kväva elden om det till exempel börjar brinna i en kastrull som har kokat torrt. Brandsläckaren ska helst vara en pulversläckare eftersom den funkar på alla slags bränder som kan uppstå i ett hem. Tänk också på att den ska vara ganska stor, helst 6 kilo, då innehåller den tillräckligt mycket pulver för att kunna släcka en brand även om du gör lite fel i början.